Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς συναντάμε διάφορες τεχνικές μάλαξης.
Στην αρχαία Ελλάδα όμως η τέχνη της μάλαξης ήταν μέσο άσκησης της ιατρικής τέχνης.
Οι αρχαίοι Έλληνες αναγνώρισαν τα οφέλη της στο κυκλοφορικό, νευρικό και μυϊκό σύστημα.
Σημαντικοί Έλληνες γιατροί της εποχής όπως ο Ιπποκράτης περιέγραψαν τις ευεργετικές επιδράσεις της μάλαξης εισαγάγοντάς την στις εργασίες τους.


    Φιλοσοφία της αρχαίας Ελληνικής μάλαξης


Η αρχαία Ελληνική μάλαξη περιλαμβάνει τις αποκαλούμενες "ανατρίψεις" σε συνδυασμό με σκόνη και έλαια και βασίζεται στις μεθόδους του Ιπποκράτη που λάμβαναν χώρα στην Αρχαία Ελλάδα μέσα στα σχολεία της πάλης, τα γυμνάσια και τα Ασκληπιεία.
Η ισονομία του "ζεστού - κρύου"(λάδι - σκόνη) ως θεραπευτικό μέσο στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαίους Έλληνες.
Για τη μυϊκή χαλάρωση και την ευεξία ιδίως μετά από άσκηση, ο Ιπποκράτης πρότεινε μάλαξη με θερμό λάδι αναμεμειγμένο με αιθέρια έλαια βοτάνων και μύρα.

 Η αρχαία Ελληνική μάλαξη στις μέρες μας



Η Αρχαία Ελληνική μάλαξη,σύμφωνα με την Εκπαιδεύτρια Εναλλακτικών Θεραπειών κα. Έλλη Τσουκνάκη, η οποία την ερεύνησε και την επανέφερε μέσα σε πρωτόκολλα ολιστικής προσέγγισης, είναι μια νέα θεραπευτική μέθοδος βασισμένη στις διδαχές μεγάλων θεραπευτών της αρχαιότητας. Περιλαμβάνει τις αποκαλούμενες «ανατρίψεις» και βασίζεται στις μεθόδους του Ιπποκράτη.
Πηγή: Αρχαιοελληνικές τεχνικές Αισθητικής και Ευεξίας Γ΄ΕΠΑΛ, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς συναντάμε διάφορες τεχνικές μάλαξης. Στην αρχαία Ελλάδα όμως η τέχνη της μάλαξης ήταν μέσο άσκησ...